KATTUNGAR                     
 
    
VI HAR INGA KATTUNGAR JUST NU.....
MEN TA GÄRNA EN TITT PÅ VÅRA PLANER. 
 
   
 
 

Tänk på att katten kommer att vara din livskamrat i 10-15 år.
Kan du ordna kattvakt
m älskar mys och omvårdnad.
 

           
 
 

         BRA ATT VETA:
 
   
 • Om Du är intresserad när jag har kattungar eller kanske Du vill höra när jag planerar är Du välkommen att höra av Dig för mer information, tel 0302-15867 eller 0735 267526.

 • Inga kattungar säljs över internet. Men vi kan få en första kontakt på detta sätt. Besök tas inte emot förrän kattungarna blivit 4-5 veckor gamla. Givetvis får ni gärna hälsa på våra övriga katter innan kullen är född.

 • Kattungarna lämnar sin mamma tidigast vid 13-14 veckors ålder.

 • Det är viktigt att man har tänkt igenom före man köper en katt att man har mycket tid för sin nya familjemedlem, det bästa är att katten har en kattkompis eller får det om det skulle visa sig att katten behöver en kompis.Kan D

 • e

 • Tänk på att katten kommer att vara din livskamrat i

 • 10-15 år.
  Kan du ordna kattvakt vid ev. resor.

  En kattlåda behöver rengöras varje dag och birman är en social katt som älskar mys och omvårdnad.

 • Känner du att det här är vad du kan ge din katt så får du i gengäld en härlig familjemedlem som kommer att ge dej så MYCKET tillbaka!
   

 • För kattens bästa vill jag också att den kastreras om den inte ska användas i avel. din livskamrat i 10-15 år.
   id att ha katt!

 • Jag ser gärna en fortsatt kontakt i framtiden och hjälper gärna till med råd och tips om du så önskar.

 • Gott hem prioriteras och vill att endast personer med långsiktiga planer hör av sej.

 • Gå gärna in på mina LÄNKAR för att länka vidare till birmasällskapet där man kan få mycket nyttig info om birman.

 

 • Kattungarna är vid leverans:

 • Avmaskade : Banminth.

 • Vaccinerade: Kattungarna är vaccinerade två gånger mot kattpest och kattsnuva innan de flyttar.

 • ID märkta: Datamars Chip.

 • Veterinärbesiktigad:  Kattungarna är veterinärbesiktade så nära som möjligt vid leveransen. Veterinärbesiktningsbilaga följs alltid med kattungen när

 • den flyttar och den får inte vara äldre än en vecka.

 • Stamtavla: Alla kattungarna är registrerade i

 • Sverak Fife med stamtavla när de flyttar.

 • Försäkring: Mina katter och kattungar är

 • avelsförsäkrade och doldafelförsäkrade i

 • Sveland i 3 år.

 • Målsättningen:  Föda upp friska, trygga, trevliga

 • och sociala kattungar som flyttar till ett kärleksfullt hem med lek och mys!

 • Med kattungen medföljer Köpekontrakt och ett informationshäfte som jag gjort för de nya kattungeägarna. 

 • Goda råd och livslång support.

 • Bilder från kattungens uppväxt.

 •  Kattungepaket där det medföljer :Boken om kattungen, favoritleksaker och olika premiumfoderpåsar.

 • rabattkuponger på foder och tillbehör.

 

 • Katthälsningar från Lena Bäckesjö.

 • Inregistrerat stamnamn och uppfödare 2005-03-17.

 • Sverak-diplomerad uppfödare 2011-09-22.

 • att som omvårdnad. öre man

 •  köper en katt att m   an h        a för sin n        famimedlem, det bästa är att katten har en kattkompis eller får det om det skulle visa sig att katten behöver en kompi

 

 •                                                                    

 
   
 

 

 
 

Om rasen HELIG BIRMA

Den heliga birman, ofta kallad endast birma, är lugn, vänlig och tystlåten även om den gärna "pratar" lite tyst.

Det mest kännetecknande för en helig birma är de fyra vita tassarna. De ska vara jämna och på baktassarna ska de gå upp i en kil. Birman har en himalayatecknad kropp det vill säga: ansiktet, öronen, benen och svansen ska vara färgad i samma färg. Oavsett maskfärg så ska kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen.

Kroppen är av medium storlek och längd. Benen är kraftfulla och korta.

Birman ska ge ett sött uttryck. Huvudet har en mjukt rundad profil med kraftig haka och små öron. Ögonen, som är placerade något brett isär, är klart blå och nästan runda.

Den silkiga pälsen är medellång med lite underull vilket gör att birman kräver relativt lite pälsvård.

 
 

HELIG BIRMA – historia och ursprung

Den heliga birman är en sagoomspunnen ras och legenden säger att ursprungslandet var Burma eller det vi kallar Tibet.

Den modern historian startar någon gång i början på 1900-talet då det sägs att ett par Birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. Trots detta så är det först från tidigt 40-tal som man verkligen kan spåra ursprunget.

Birman godkändes i Frankrike 1925, i England först 1966 och av USA 1967. Bevisligen blandade man in en del andra raser i birmaaveln på 1940-talet, som exempelvis perser och siames 

Helig birma har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946 men det dröjde till 1968 innan den första registrerades i SVERAK.

 
 
S*Good Times Baileys.  (1 år och 9 månader)
 
Skillnad mellan raskatt och huskatt
 
Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt förbund. Att välja raskatt ger ett mått av säkerhet då varje ras är avlad efter särskilda egenskaper och detta ger möjlighet att veta vad du har att vänta dig av din katt.
 
En katt som inte är stambokförd (utan stamtavla) betraktas som en huskatt,oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.
 
Katten är ett fantastiskt djur...

och att ha en den i sitt nära umgänge är en ständig källa av glädje och förundran! Katten är självständig och intelligent samtidigt som den är mycket lojal och beroende av sin familj. Den vård, omsorg och kärlek man satsar på sin katt får man hundrafalt igen!

Forskningen bekräftar idag det vi kattälskare redan vet - djur får oss att må bättre och de har en positiv effekt på oss människor.

Det går naturligtvis inte att generellt uttala sig om katter och då avse samtliga katter oavsett ras, kön, arv och miljö. Alla dessa faktorer spelar in kattens liv och inte minst i relationen med människan och med andra katter. Relationen till människan formas vid tidig ålder - redan från första dagen när uppfödaren tar i kattungen och under de kommande viktiga veckorna i kattungens liv när människan blir en naturlig del i deras liv.

Även om det givetvis finns skillnader mellan de olika raserna kan man ändå säga att de allra flesta raskatter är sällskapliga, tillgivna och alldeles utmärkta som innekatter.


Vår relation till katten har förändrats under åren. Visst är den självständig och intelligent, men det är fel att tro att vår tamkatt klarar sig utan människans omsorg.

Idag bekräftar forskningen det vi kattälskare redan vet – djur får oss att må bättre och de har en positiv effekt på människa och samhälle! Katter njuter tydligt och påtagligt av att bli smekta och kontakten katt/människa ökar de sociala banden och vetenskapliga bevis har framlagts att när du smeker ett djur (katt/hund) slappnar du av och hjärtat slår långsammare.

Dessutom har man klarlagt att barn som växer upp med djur löper mindre risk att drabbas av allergier än de barn som inte lever med djur och de får ett bättre immunförsvar.


Umgänget med sällskapsdjur leder till bättre livskvalitet och hälsa samtidigt som det kan öka den sociala förmågan inom olika områden.

 
                                                                           (Källa: www.sverak.se)

 

Birmarasen

S*Good Times Lois. (2012-04-23, 6 veckor)


Birmans personlighet
LAGOM  Självklart har de olika individerna sitt individuella temperament, men alla birmor är ändå i stora drag lika. En bra beskrivning av birman är att den är en ”lagomkatt”. Den har ett lagom temperament,  lagom livlig har lagom lång päls och är precis lagom stor. Birman är en ljuvlig ras med härlig personlighet och mycket charm.
En viktig del är katternas sociala beteende.             Är de understimulerade, har lämnat mamman för tidigt eller aldrig vant sig vid andra levande varelser kan det vara svårt att få en sådan katt familjär. Som uppfödare eller köpare ska du alltid vara uppmärksam på att katterna behöver umgås. Starta tidigt definitivt inte senare än när kattungarna är ca 2 veckor gamla. Präglingen av katten börjar tidigt.  De befinner sig ofta i samma rum som sin ägare och är gärna med där det händer något, utan att vara alltför efterhängsna.   


 

ANPASSNINGSBAR 
En Birmakatt passar både i smått som i stort. Med sitt lugna sinne så kräver den inte mycket. Så om du bor i en lägenhet eller i ett hus spelar ingen roll för den Heliga Birman. Bara hon har sina favoritmänniskor och saker i närheten. Birman är väldigt anpassningsbar och kan följa med på resor förutsatt att det är under ordnade förhållanden. Birman anpassar sig snabbt till nya miljöer och är en lämplig ras att ha som inomhuskatt, även om många birmor uppskattar att få följa med ut i sele eller att ha tillgång till en rastgård eller balkong.

NYFIKEN Kommer det hem något nytt, exempelvis i en kartong, ska birman helst sitta på kartongen redan innan den har öppnats och ringer det på dörren springer birman dit för att hälsa välkommen. En favoritplats är ofta fönsterbrädan så att det går att hålla koll på grannar, fåglar och utekatter.

BARNVÄNLIG Birman är barnvänlig och tillgiven. Tycker om att umgås med barn och är gärna med och leker.

LÄTTLÄRD 
En katt blir oftast vad man gör den till. Många lär sig snabbt andra tar tid. Men en sak är säker, dessto mer tid du ägnar åt din katt dessto mer blir han formad efter ditt sätt att leva. Det viktigaste är att vara konsekvent.. Är du bara bestämd i din uppfostran så förstår katten vad den får och inte får göra.

TILLGIVEN Birman är en mycket kelig och närhetssökande katt. Den vill bli överöst med kärlek och ömhet. Det är dock inte alla birmor som kryper upp och ligger i knät, men de finns definitivt inom lagom ”klappavstånd”. Du behöver sällan fundera över var din birma håller hus eftersom den gärna följer med från rum till rum och bara finns i närheten. Den trivs bäst bland folk, gärna med en
annan birma eller hund som sällskap. Antalet ungar per kull varierar mellan 2-4 st.


LÅGMÄLD Birman är en lugn och stabil katt med starkt psyke. När det gäller pratighet är birman en mer tystlåten katt. Visst pratar den, men det finns betydligt pratigare raser. Den säger dock till tydligt om den verkligen vill något. våra birmor har sina egna ljud för att kommunicera med oss, vilket verkligen gör dem till personligheter!   Mycket av personligheten har även med arv att göra, såväl genetiskt som socialt.

Den miljö katten är uppfödd i spelar också en viktig roll för hur deras personlighet och karaktär kommer att se ut. När det kommer till vanliga hus- eller bondkatter kan det bli lite svårare att uttala sig om hur personligheten kommer att bli, eftersom de är väldigt heterogena och ofta har väldigt olika genuppsättningar.              Men självklart finns det katter som trots tuffa uppväxtförhållanden mår bra och är väldigt mjuka och öppna.

(källa:veterinär Erik Lundberg)


S*Good Times Salza. (Donna 6 månader)

 


BEDÅRANDE

Birman är en ovanligt vacker katt som ofta väcker uppmärksamhet. Dels ser birman elegant ut med sina blåa ögon, långa lyxiga päls och vita markeringar och dels har birman ett ljuvligt sätt som går hem hos de flesta - birman är helt enkelt bedårande.


Vad kännetecknar en birmas utseende?
Birman är himalayatecknad, vilket innebär en mörkare färg på kroppens kalla partier, dvs i ansiktet, på benen, öronen och på svansen. Kalla partier är de partier på kroppen där blodcirkulationen är lägre. Denna lite mörkare färg kallas maskfärg. Det finns idag ett tjugotal godkända maskvarianter och det pågår avelsarbete för att få fram nya färger. De vanligaste maskfärgerna är de klassiska brun och blå.På en ung katt visar sig färgen som en mindre fläck på nosen och vidgar sig med åldern.Kattungen är vid födseln helt vit och det är först efter 3-5 dagar ( ibland senare) som tecken och färg börjar att visa sig svagt. Fullt utvecklad är birman sällan före 2-3 års ålder.

Förutom himalayateckningen är birmans vita markeringar ett kännetecken. En birma har vita markeringar på alla fyra tassarna (kallas sockor) och vita kilar på bakbenen som går upp från tassarna. Det är dock inte alla birmor som föds med perfekta vita markeringar, det varierar väldigt hur mycket eller lite vitt en birma får. För att kunna delta på en kattutställning krävs dock att de vita markeringarna finns, sockor och kilar ska vara symetriska i par och katten får ej ha kilar på frambenen.

När det gäller pälsen så hittar du birman i kategorin semilånghår tillsammans med bl a rasen Norsk Skogskatt.


I
ansiktet är pälsen kort, men runt halsen betydligt längre, formande
en luftig krage. Kroppens pälslängd är relativt jämn och halvlång.
Den saknar i stort sett underull. Svansen är välpälsad, liknande en plym och har en silkig struktur. Färgbeteckningar/EMS-kod

Från att det bara fanns blå- och brunmaskade birmor i Sverige, har nu färgvarianterna ökat till ett tjugotal godkända.
Masktyperna benämns som solid (enfärgad), tabby (randig) och sköldpadd (oregelbundet färgad).

 

       Färgvarianter EMS-koder

CH IDP*Dendesis Julia. (Zelda)

 

ICKE TABBY

 

TABBYVARIANTER

 

Brunmaskad

SBI n

Bruntabbymaskad

SBI n 21

Blåmaskad

SBI a

Blåtabbymaskad

SBI a 21

Chokladmaskad

SBI b

Chokladtabbymaskad

SBI b 21

Lilamaskad

SBI c

Lilatabbymaskad

SBI c 21

Rödmaskad

SBI d

Rödtabbymaskad

SBI d 21

Crememaskad

SBI e

Cremetabbymaskad

SBI e 21

Brunsköldpaddmaskad

SBI f

Brunsköldpaddtabbymaskad

SBI f 21

Blåsköldpaddmaskad

SBI g

Blåsköldpaddtabbymaskad

SBI g 21

Chokladsköldpaddmaskad

SBI h

Chokladsköldpaddtabbymaskad

SBI h 21

Lilasköldpaddmaskad

SBI j

Lilasköldpaddtabbymaskad

SBI j 21

 EMS-kod ( Easy Mind System) är den internationella koden för att tala om kattras och maskfärg. SBI betyder Sacred Birman = Helig Birma.
 

 

 

 

 
S*Good Times Milou. (6,3 veckor)
 
 
 

         Följande bör du ha köpt hem om du inte redan har katt:

·   Mat: Ändra aldrig kattungens kostvanor under den första tiden! Risken för diarréer är annars stor. Vi använder Royal Canin Babycat/Kitten torr & våtfoder. Det bästa och mest näringsrika torrfodret köper du på zoo-butiken. Tillverkarna förespråkar oftast att katten bara ska äta torrfoder. Vi har alltid lärt våra katter att äta både och sedan får den blivande ägaren bestämma hur dom vill göra fortsättningsvis. Det finns en uppsjö med olika sorter och för olika ändamål. 

·   Matskålar: Mat- och vattenskålar skall vara lättdiskade. Helst glas, porslin eller rostfritt  då de inte drar till sej lukt och smak som ex. plastskålar.
Man behöver några olika, ett par djupa för vatten och torrfoder samt några flata för blötmat.

·   KattSand: Vi använder Pussi ultra compact ( livsmedelsaffärer) blandat  lite vid behov med Ever  Clean kattsand som finns i zooaffärer. Jag brukar välja en som luktar mycket.

·   Toa-låda: Tänk på att kattungen växer, så ta inte en som snabbt blir för liten.              Du behöver också en spade att rensa kattlådan med. Jag föredrar en i metall/ rostfritt. Tänk på att inte bara bottenfylla lådan med sand. Katten vill krafsa över, gräva ner och det fungerar inte om man bara
har ett par centimeter sand på botten.

·   Klösträd: Det är kattens natur att klösa, vässa klor eller sträcka på sig. Har du en innekatt måste du tillgodose detta behov i form av klätterträd eller dylikt. Alla katter vässar klorna, och finns det en tillåten plats så använder katten denna.                       Här är de upplärda att använda klösträd.

·   Leksaker: De som finns att köpa är ofta preparerade med kattmynta, som stimulerar till ohämmad lek. Annars är ofta tomma förpackningskartonger, tomma toarullar,papperspåse med avklippt handtag och annat som finns i hushållet bra leksaker.

·   Sele: Lär den att gå i sele. Börja med att träna inomhus. Kontrollera noga så selen är rymningssäker.

·   Transportbur: Du bör skaffa dig en bra transportbur som katten kan ha hela sitt liv. Denna tar du med dig när du hämtar katten. Har du katt innan kan du förbereda transportburen med en filt eller dyna som din nuvarande katt har doftat in. Om ni ska åka långväga finns det mat och vattenskålar man kan hänga på insidan av buren. Det är då också bra att ha en dyna i reserv om en liten olycka skulle ske.

·   Klotång:  En innekatt behöver klippa sina klor då och då. Använd alltid en speciell klotång när du gör detta, så att du inte skadar katten.Jag visar gärna hur man klipper klorna och hur kattlådan kan städas på ett bra sätt.

·   Borste och kam: En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar har den olägenheten att de laddar pälsen med statisk elektricitet.
Använd inte heller en stålkam med vassa kanter, köp en med rundade kanter.

 

   

           S*Good Times Chanel. (4,2 veckor) 

 

         Vad bör du göra när du fått hem kattungen:

·   För att kattungen ska få en trygg start hos dig/er rekommenderas att det finns mänskligt sällskap de första dagarna i det nya hemmet. Kan vara en god ide' att få hem sin kattunge under en helg.

·   Vid hemkomsten måste du visa kattungen var den har sin toa-låda. För övrigt bör den få vara ifred så att den kan undersöka sitt nya hem i lugn och ro. Har du katt innan kan det vara lämpligt att alternera rum mellan katterna så de sakta vänjer sig vid varandras dofter.

·   Kattungeförsäkring ( information innan leverans) Blir katten sjuk eller råkar ut för en olycka kan kostnaderna snabbt springa iväg, och det kan bli dyrt.                                Med en försäkring kan du ta din katt till veterinär och du behöver bara betala en självrisk.  

·   Anmäl ägarbyte till svenska kennelklubben,(Ägarregistrering av ID märkta katter görs till kennelklubbens ID-register) Jag går igenom all ''pappersinfo'' vid leveransdagen.

·   Skriv upp i din kalender när det är dags för revaccination. Datum finns i vaccinationsintyget som du fått av uppfödaren.

·   Om du köpt en långhårig katt bör du vänja den vid pälsvård så tidigt som möjligt. Vänd dig till din uppfödare för råd och tips. Vänj också katten vid kloklippning (ett tips är att passa på och ta någon klo åt gången när kattungen sover). Vänj den också vid att bli pillad mellan tårna och lite i ytterörat.Den vuxna katten behöver sova ca 16 timmar om dagen och kattungen närmar sig 20 timmar. Låt alltid katten sova i fred.

 ·  Glöm inte att hålla kontakt med uppfödaren. Tänk på att vi älskar våra djur och vill veta att de har det bra. Ett mail, foto, telefonsamtal eller ett inlägg på uppfödarens hemsida/blogg är alltid välkommet!

 

 

 

 
Vattenbad
Pälsen avgör om katten ska badas.Om du behöver bada din katt beror på vilken päls den har. En katt med en ren päls är inte bara vackrare. Den har också ett bättre immunförsvar eftersom en ren hud andas bättre. Vänj din katt vid vatten !

Oavsett om du har en katt som behöver bada eller inte är det bra att vänja den vid vatten från att den är liten kattunge. Det kan ju faktiskt hända att den drabbas av ohyra eller får något extremt kladdigt eller äckligt i pälsen som gör att den måste bada i framtiden. Jag  brukar börja vänja katterna vid att bli badade redan innan de flyttar till sina nya hem.

Om du håller katten med en lung och fast hand och är väl förberedd för eventuella rymningsfösök, kan du lyckas bra.
En medhjälpare som kan assistera kan också underlätta proceduren. Ett milt barnschampo eller ett speciellt kattschampo placeras intill en rymlig balja, handfat, diskho eller badkar med 5 cm lagom varmt vatten 37-38 grader (inte kallare då kattens kroppstemperatur är högre än vår). Fukta pälsen och följ bruksanvisningen på flaskan.
Om din katt har lång päls kan du använda balsam så blir det lättare att reda ut pälsen efteråt. SKÖLJ NOGA ! Läs mer här om vattenbad

Torkning
Efter badet torkar du katten så mycket du kan.
Handdukstorka pälsen så mycket det går men undvik att gnugga alltför mycket då det kan resultera i en hoptovad päls. En del katter tolererar även hårtorken, men vänj den försiktigt ! Föna sedan pälsen helt torr med varm luft. Var noga med att det inte blir för hett men inte heller för kallt då katten lätt kan bli förkyld. Borsta till sist igenom pälsen. Använder du en antistatisk spray så spruta det på borsten och inte direkt på katten. Se också till att katten får hållas på en varm och dragfri plats till dess att pälsen är fullständigt torr.

Borstning

Pälsen hos birmor brukar vara lättskött och dom brukar inte få problem med tovor. Däremot rekommenderar jag att man borstar sin katt ca 1 gång i veckan eller oftare, då får man bort lösa hårstrån som katten annars slickar i sig och det bildas hårbollar i magen. Ofta tycker katter om att bli borstade.
En hårboll består av de lösa hår som katten slickar i sig och kan orsaka hinder i matsmältningsorganen. Genom att borsta katten kan du även kontrollera efter loppor, fästingar eller andra parasiter.

Ge inte upp även om du märker att katten inte tycker om att bli borstad. Försök att borsta katten när den sover eller ligger i ditt knä. Vid sådana tillfällen njuter katter av att bli borstade.

En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar har den olägenheten att de laddar pälsen med statisk elektricitet.
Använd inte heller en stålkam med vassa kanter, köp en med rundade kanter.

Klipp aldrig kattens klor för korta. Råkar du klippa av den blodfyllda pulpa som mynnar i varje klo, kommer det att blöda mycket.

Källa: 200 råd till kattägare, Grace Mc Hattie

 
 
S*Good Times Lois. (6,6 veckor) 
 
 
 
Nedanstående info har jag fått låna av Marie som har en kattsida som heter       
Katterian.se-en sida om katter. Titta gärna in där:     http://www.katterian.se/kattskotsel.asp   
Alla bilder är mina egna.

Kattskötsel och utrustning för din katt

Även om en katt inte kräver lika mycket tid som många andra husdjur, behöver en katt  omsorg. Katter är självständiga djur, men behöver ändå mycket uppmärksamhet och sällskap. Grundläggande för att få en frisk och nöjd katt är att den ska få en balanserad kost och alltid ha tillgång till friskt vatten. Katten måste också ha tillgång till en kattlåda.  En katt bör vaccineras en gång om året och avmaskas regelbundet. En katt behöver också lite pälsvård, med borstning och kamning.

Att köpa katt

När du bestämt dig för vilken kattras du vill ha är det dags att börja leta efter en lämplig katt. Du måste också bestämma dig för om du vill ha en kattunge, eller om det går lika bra med en vuxen katt. För att hitta en kattunge av en bestämd ras, kan man gå in på SVERAK:s hemsida och vidare till kattklubbar. Via kattklubbarna kan man sedan hitta kattungar som är till salu. Kattungar av raskatter annonseras också ut via andra kattsidor och också i lokaltidningar. Om du väljer att skaffa en vuxen katt bör du ta reda på varför katten är till salu eller ska omplaceras. En vuxen katt kan ha lagt sig till med ovanor som är omöjliga att få bort.

Kattskötsel

Kattens klor

Kattens klor kan behöva klippas. Om du behöver klippa klorna beror på hur katten lever, om det är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollerar regelbundet att klorna inte blivit för långa. Använd helst en klotång som är avsedd för katter. De finns att köpa i de flesta djuraffärer.

Ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast den med ett bestämt grepp. Tryck på trampdynan precis bakom klorna för att få fram klorna. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det känns.

Öronrengöring

Kattens ytteröron kan bli smutsiga så ta för vana att kolla din katts öron med jämna mellanrum. Rengör ytteröronen med små fuktiga bomulls pads. Var försiktig så att du inte skadar kattens känsliga öron.

Om din katt börjar klia sig i öronen eller skaka på huvudet kan katten ha fått en öroninfektion. Vid öronskabb får katten mörk beläggning eller mörkt vax i öronen. Om du misstänker en infektion eller öronskabb måste du gå till veterinären med din katt.

Avmaskning

Om din katt visar tecken på att ha mask, eller om du ser att det är mask i avföringen måste du avmaska den. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek. Även innekatter kan ha mask, eftersom du drar in jord som kan innehålla parasiter med dina skor. Vuxna katter behöver enligt nya rekommendationer endast avmaskas om man märker att den fått mask. Kattungar ska däremot avmaskas vid några tillfällen när de är små.

Vaccination

En katt behöver vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Utekatten träffar på andra katter ute, och riskerar därför att smittas. Innekatter kommer främst i kontakt med smitta genom att du för med dig smitta utifrån på skor eller kläder.

Kastrering

Kastrera honkatten om du inte vill få ungar efter den. Katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig. Kastrera även din hankatt om den inte ska paras. En hane som inte är kastrerad kan börja markera revir genom att skvätta urin inomhus. En hankatt som är kastrerad är oftast lugnare och mer tillgiven än en okastrerad. Katten kan kastreras när den är 6 månader eller äldre. Kastrering av hankatt innebär att testiklarna avlägsnas, och kan ske med endast lugnande och lokalbedövning. Honor måste sövas ner. När det gäller honor kunde man tidigare välja mellan sterilisering och kastrering, där det sistnämnda är att föredra. En steriliserad honkatt fortsätter med sitt löpbeteende, vilket hon inte gör efter en kastrering.  Vid sterilisering skärs äggledarna av, och vid kastrering av honkatt avlägsnas äggstockar och/eller livmoder.

S*Good Times Dali.  (8 månader) 

Utrustning för katter

Transportbur

Du bör skaffa en bra transportbur som katten kan ha hela livet. En transportbur är nödvändig när du behöver ta med dig katten i bilen. Ha alltid katten i en transportbur när du behöver ta katten med dig i bilen, både för din och för kattens säkerhet. Skaffa transportburen innan du ska hämta hem din katt, så blir hemresan mycket enklare.

Kattlåda och kattsand

Det finns olika typer av kattlådor att köpa i djuraffärer och i varuhus. Vissa katter skvätter mycket sand, eftersom kattens naturliga beteende innebär att de vill dölja spåren efter sig. Då kan en kattlåda med huv vara bra, eftersom det förhindrar en hel del skvättande. Det är inte så trevligt att behöva trampa i kattsand som skvätts överallt. Tänk på att din katt växer, köp inte för liten kattlåda. När det gäller kattsand får man prova sig fram till vad man själv och katten föredrar. Det finns en hel uppsjö av olika kattsandstyper, klump- och icke klumpbildande, finkornig och grovkornig och även olika typer av pellets. Använd alltid någon typ av sand som är avsett för kattlådor, eftersom dessa förhindrar att det luktar om kattlådan. Du behöver också en spade att rensa kattlådan med.

Mat- och vattenskålar

Köp mat- och vattenskålar som är lätta att göra rena. Placera skålarna där katten kan äta relativt ostört. Vissa katter föredrar att dricka direkt ur vattenkranen, duschen eller ur tvättstället.

Kattmat

Kattungen behöver, precis som vuxna katter, en fullvärdig kost. Bäst är att ge katten färdigt foder, torrt eller vått. Detta foder innehåller allt vad katten behöver. Det finns speciellt kattfoder som är anpassat efter kattungar, läs på förpackningen vilken ålder fodret är anpassat för. Du kan även ge katten något du själv lagat till, men detta bör inte ske för ofta eftersom katter lätt får magproblem av sådan mat som inte är anpassade för dem. Se också till att katten alltid har friskt vatten framme, speciellt viktigt är detta om du ger din katt torrfoder, eftersom katten annars kan få urinvägsproblem. Torrfoder har den fördelen att det håller tänderna friska och minimerar tandsten hos din katt. Torrfoder kan stå framme hela dagen, så att katten kan äta när den själv vill. Torrfoder är också mycket billigare än burkmat. Om du väljer att ge din katt burkmat så se till att den då och då får torrfoder att gnaga på. Innan du hämtar hem din katt bör du fråga uppfödaren vilken mat katten är van vid, eftersom katter är mycket känsliga för förändringar. Se till att ha ”rätt” foder hemma när katten flyttar in. Sedan kan du långsamt vänja den vid det märke du föredrar. Ge ALDRIG katten mat som är avsedd för hundar. Hundmat innehåller inte taurin, som är så viktigt för katten. Katter kan inte producera detta ämne själva.

Klösbräda

Köp en ordentlig klösbräda redan från början. Alla katter vässar klorna och genom att erbjuda ett bra ställe där katten kan klösa förhindrar man att den börjar klösa på möbler och andra olämpliga ställen. En klättermöbel är oftast populär. Den kan bestå av en klöspelare och olika plattformar eller krypin.

 

Klotång

En innekatt behöver klippa sina klor då och då. Använd alltid en speciell klotång när du gör detta, så att du inte skadar katten.

Leksaker

En katt behöver aktiveras. Det finns speciella kattleksaker att köpa både i varuhus och i djuraffärer, men många leksaker kan du tillverka själv, eller så väljer katten själv vad den tycker är en bra leksak.

ID-märkning

Chipmärkning innebär att man med en spruta injicerar ett chip i kattens nacke. Katten är vaken under ingreppet och märker inte mer av detta än vid en vanlig vaccination. Kattungarna är chipmärkta innan de flyttar till sitt nya hem.

 
 
 
S*Good Times Lois.  (1 år)    S*Good Times Dali.  (1 år, 6 månader)